96848602 // ungdomsskolen@struer.dk
story image

Flere unge skal have et fritidsjob: Ny aftale skaber bedre muligheder for dig

Skrevet af: Author

Regeringen vil have flere unge i fritidsjob – hvad betyder det for dig?

Har du nogensinde overvejet at få et fritidsjob? Måske har du tænkt på at tjene dine egne penge, prøve noget nyt eller bare blive en del af et fællesskab uden for skolen. Lige nu arbejder regeringen på at gøre det lettere for unge som dig at finde og få et fritidsjob. Med et nyt udspil på 18 initiativer vil regeringen skabe flere muligheder for unge at komme ud på arbejdsmarkedet og opleve, hvad et fritidsjob kan give af erfaringer og muligheder.


Færre unge har fritidsjob – men det vil regeringen ændre

Der er faktisk langt færre unge med fritidsjob i dag, end der var i 1980’erne. Vi taler om 70.000 færre unge! Men regeringen vil vende den udvikling. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: “Fritidsjob giver en forståelse for pligter og ansvar. Det giver identitet, følelsen af at høre til og bidrage. Derfor skal flere unge opleve at være en del af arbejdsmarkedet.”


Hvad betyder den nye aftale for dig?

Med den nye aftale vil regeringen gøre det både lettere og mere attraktivt for unge at få et fritidsjob. Men hvad betyder det helt præcist for dig? Lad os tage et kig på de vigtigste ændringer:


  1. Mere i løn: Regeringen vil fritage unge under 18 år for at betale arbejdsmarkedsbidrag. Det betyder flere penge i hånden til dig. Forestil dig, at du tjener 3.000 kr. om måneden – så vil denne ændring give dig en ekstra skattelettelse på omkring 2.880 kr. om året!
  2. Længere arbejdstider: Tidligere måtte unge mellem 15 og 17 år kun arbejde indtil kl. 20 om aftenen. Men nu vil reglerne blive ændret, så du kan arbejde til kl. 22 eller endda kl. 23, alt efter hvilken branche du arbejder i. Det betyder flere muligheder for at få et job, der passer til din hverdag.
  3. Mere hjælp til at finde et job: Kommunerne vil fremover kunne hjælpe endnu bedre med vejledning omkring fritidsjobs. Så hvis du er i tvivl om, hvordan du kommer i gang, kan du få mere støtte til at finde et job, der passer til dig og dine interesser.
  4. Flere jobmuligheder, selv når du er 13: Hvis du er 13 år, er der også gode nyheder. Regeringen vil ændre reglerne, så du kan arbejde med ufarlige maskiner i forskellige brancher – noget der ikke har været muligt før. Måske kunne et job inden for industrien være noget for dig?


Hvorfor er et fritidsjob en god idé?

Et fritidsjob er meget mere end bare ekstra penge på kontoen. Økonomiminister Stephanie Lose siger: "Vi ønsker, at det kan betale sig at arbejde – også for de unge. Mange oplever en enorm glæde ved at få en tidlig tilknytning til arbejdsmarkedet."

Når du har et fritidsjob, lærer du at tage ansvar, være en del af et team og får en følelse af at bidrage til noget større. Du får også vigtig erfaring, som du kan tage med dig, uanset hvad du vil lave i fremtiden.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt tilføjer: "Man lærer rigtig meget af sit første job. At tjene sine egne penge, få ansvar og blive en del af et sammenhold." Har du lyst til at opleve, hvad et fritidsjob kan gøre for dig?


Regeringen vil have samfundet med

Reglerne alene kan ikke ændre det hele. Derfor vil regeringen også samarbejde med virksomheder og arbejdsmarkedets parter for at skabe en kultur, hvor flere unge får lyst til at prøve kræfter med et fritidsjob. Selvfølgelig skal det ske under sikre og trygge rammer, så du får en god oplevelse. Derfor vil regeringen blandt andet samle ansvaret for børn og unges arbejdsmiljø hos Arbejdstilsynet for at sikre, at de helt unge får en god start på deres første job.


Hvad tænker du?

Kunne du tænke dig et fritidsjob? Med de nye initiativer bliver det nemmere for unge at finde et job og samtidig mere økonomisk attraktivt. Så hvorfor ikke tage skridtet og prøve noget nyt? Hvem ved, måske finder du dit drømmejob allerede nu! Kig i vores jobbank - måske det helt rette job venter kun på dig