96848602 // ungdomsskolen@struer.dk
story image

GUIDE: Sådan finder du dit første fritidsjob

Skrevet af: Author

Er du klar til at tage det første skridt mod et fritidsjob? Det kan virke overvældende at finde et job, især hvis det er dit første, men med de rette værktøjer og lidt forberedelse kan du nemt finde et job, der passer til dig. Her er en guide, der hjælper dig med at komme i gang:


1. Undersøg hvilket job, der passer til dig

Første skridt i jobjagten er at finde ud af, hvilke typer jobs der interesserer dig. Er du god til at tale med mennesker? Måske kunne et job i detailhandlen eller som barista være noget for dig. Er du teknisk anlagt? Måske en rolle i en butik med elektronik eller en arbejdsplads, der kræver en teknisk forståelse. Lav en liste over dine interesser og færdigheder og brug den til at finde et job, der matcher dig.


2. Søg efter ledige stillinger

Herefter skal du finde frem til stillinger, der matcher dine ønsker og kompetencer. Her er nogle idéer til steder, du kan finde jobannoncer:

  • UngJob: Tjek vores jobbank ud og se om der er nogle ledige stillinger der matcher dine ønsker.
  • Jobnet: Et andet godt sted at finde ledige stillinger er på Jobnet.dk
  • Hjemmesider: Besøg hjemmesider for lokale butikker, caféer, supermarkeder eller andre virksomheder, du er interesseret i. Ofte annoncerer de ledige stillinger direkte på deres egen hjemmeside.
  • Sociale medier: Mange virksomheder bruger sociale medier til at annoncere ledige stillinger. Følg virksomheder, du er interesseret i, og hold øje med deres opslag.
  • Spørg i dit netværk: Måske dine forældre har set et stillingsopslag eller du kan spørge dine venner, om de mangler medarbejdere i den virksomhed, hvor de har fritidsjobs.


3. Forbered ansøgning & CV

Når du har fundet et job, du gerne vil søge, er det tid til at forberede din ansøgning. Her er nogle tips:

  • Skriv en motiveret ansøgning: Forklar, hvorfor du er interesseret i jobbet, og hvorfor du mener, du ville være en god kandidat. Hold det kort og præcist.
  • Lav et CV: Selvom du måske ikke har meget erfaring, så fremhæv dine relevante færdigheder og eventuelle erfaringer fra skolen, fritidsinteresser eller frivilligt arbejde. Inkluder også dine kontakt oplysninger og en liste over dine kompetencer - både faglige & personlige. Du kan evt. benytte vores UNG CV skabelon, som guider dig igennem med spørgsmål, som du skal besvare. Dit CV vil herefter være klar til, at du kan søge dit drømmejob
  • Få anbefalinger: Hvis du har haft tidligere praktikpladser, fritidsjob eller endda ansvar i skolen eller frivilligt arbejde, kan du inkludere anbefalinger fra lærere, mentorer eller tidligere arbejdsgivere.


4. Søg aktivt og følg op

Når du har sendt din ansøgning, er det en god idé at følge op. Det viser virksomheden at du er ansvarlig og motiveret for stillingen. Her er hvordan du med fordel kan gøre:

  • Ring, send en mail eller mød op: Hvis du ikke har hørt tilbage inden for et par uger, kan du ringe til virksomheden eller sende en venlig e-mail eller møde op for at høre om status på din ansøgning.
  • Vær vedholdende: Hvis du ikke får jobbet, så tag det som en læringsmulighed. Spørg evt. om feedback, så du kan forbedre dine ansøgninger fremover.


5. Forbered dig til jobsamtalen

Hvis du bliver inviteret til en jobsamtale, er det vigtigt at forberede dig godt:

  • Research virksomheden: Læs op på virksomhedens historie, deres produkter eller tjenester. Det viser, at du er interesseret og engageret.
  • Forbered dig på spørgsmål: Forbered dig på at besvare spørgsmål om dine erfaringer, hvad du kan bidrage med, og hvorfor du gerne vil arbejde for netop denne virksomhed.
  • Stil spørgsmål: Forbered også nogle spørgsmål, du kan stille arbejdsgiveren. Det viser, at du er aktiv og interesseret i stillingen. Det kunne eksempelvis være spørgsmål til arbejdsopgaver, arbejdstid eller om hvad virksomheden har af forventninger til dig.


6. Find balance mellem skole, arbejde og fritid

Når du har fået jobbet, er det vigtigt at finde en god balance mellem skole og arbejde. Måske har du også nogle fritidsinteresser der skal passes ind. At jonglere skole, arbejde og fritid kan være en stor udfordring, især når du prøver at få det hele til at hænge sammen. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at finde den rette balance, så du kan få mest muligt ud af din tid uden at føle dig overvældet:

  • Lav en plan: Planlæg dine arbejds- og skoleaktiviteter, så du undgår at blive overvældet. Lav en tidsplan, der hjælper dig med at holde styr på både dine skoleopgaver og arbejdstider.
  • Prioriter din sundhed: Sørg for at få tilstrækkelig søvn og tid til at slappe af. En god balance er vigtig for at undgå stress og sikre, at du performer godt både på arbejdet og i skolen.
  • Giv din arbejdsgiver besked om aftaler: Går du til fodbold hver onsdag eller skal du snart til dine forældres sølvbryllup? Fortæl din arbejdsgiver om dine aftaler i god tid, så de kan tage hensyn til det, når de lægger din vagtplan.
  • Søg vejledning hos dine forældre: Dine forældre har masser af erfaring fra arbejdsmarkedet. Så når du synes det er vanskeligt at jonglere rundt mellem det hele, kan du søge vejledning og gode råd hos dem.


At finde dit første fritidsjob kan være en spændende rejse, der giver dig værdifuld erfaring, en følelse af selvstændighed og penge på lommen. Følg disse trin, og du vil være godt rustet til at finde et job, der passer til dig og dine interesser. Held og lykke!